CITY OF WASILLA

290 E. HERNING AVE,
WASILLA, ALASKA 99654-7091
PHONE: (907) 373-9050
FAX: (907) 373-0788

COUNCIL MEMORANDUM NO. 92-96

From: Deputy Administrator
Date: August 20, 1992
Subject: Request for Exemption to Sewer Connection

Mr. Rutledge is requesting a variance, or an exemption, from the City code that
requires his structure to be connected to the City sewer system. There are no
provisions in the code to allow such exemptions or variances.

There have been no exceptional or compelling circumstances asserted that should be
considered as warranting a variance even if such a procedure were available.

Administration believes it would be an improper action for Council to not enforce the
laws of the City by granting the request. We strongly recommend that Mr. Rutledge

be required to connect his sewer system to the City system in accordance with City
code.

Robert E. Harris
Deputy Administrator
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CITY OF WASILLA

290 E. HERNING AVE.
WASILLA, ALASKA 99654-7091
PHONE: (907) 373-9050
FAX: (907) 373-0788

August 13, 1992

Richard Rutledge
P. O. Box 878405
Waisilla, AK 99687

RE: Sewer Connection

Dear Mr. Rutledge:

This is in response o your request to install an on-site sewer disposal system. On
August 10, 1992 the City Council considered and rejected a motion to rescind the
City’s mandatory sewer connection requirement. Therefore, your property will be

required to install a system in accordance with City Code and connect to the
City system.

Since your property has not been assessed for the sewer construction there will
be a $750.00 fee which can be paid in monthly installments along with the
regular service fees of $22.00 per month. We will be available to work with you
on the installation of your system to help keep construction costs as low as
possible. Please contact Doug Abbas, City of Wasilla Public Works Department,
373-9095 prior to beginning construction for advice and assistance .

Sincerely, -

. Harris
Director of Public Works

cc: Doug Abbas
Sharon (Utility Billing)
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5.20.020-5.20.030

the standpoint of source, it may be a combination of the liquid and
water carried wastes from residences, commercial buildings, industrial
plants, and institutions.

AH. "Wastewater Facilities" means the structures, equipment,
and processes required to collect, carry away, and treat domestic -and
industrial wastes and dispose of the effluent. Wastewater facilities
include the interceptor tanks, pumping facilities, service lines,

system piping and control panels. May be used interchangeably with
"Sewer Facilities".

AT. "Wastewater Treatment Works" means an arrangement of
devices and structures for treating wastewater, industrial wastes, and
sludge. Sometimes used as synonymous with "waste treatment plant" or
"wastewater treatment plant" or "water pollution control plant", or

"Sewage treatment plant".

AJ. "Water Course" means a natural or artificial channel for
the passage of water either continuously or intermittently.

AK. "Duplex" means a residential building(s) containing two
(2) separate living units. Each living unit shall be as an individual
residential sewer customer.

AL. "Triplex" means a residential building(s) containing
three (3) separate living units. Each 1living unit shall be as an
individual residential sewer customer. (Ord. 89-01 §3 1989)

5.20.020 Use of Public Sewer Required.

A. The wastewater plumbing of any structure constructed
after March 1, 1989 must be connected to the City public sewer system
in accordance with the provisions of this chapter unless the structure
is more than one hundred fifty (150) feet from any portion of the
sewer system as measured in a straight line £from the sewer system
piping to the nearest exterior lot line on which the structure 1is
located.

B. Where the City public sewer system is not available under
the provisions of paragraph A, above, the building sewer shall be
connected to a private wastewater disposal system complying with the
subsurface sewage disposal provisions of the State of Alaska,
Department of Environmental Conservation. (Ord. 89-01 §3 1989)

5.20.030 General Conditions of Construction of Sewer
Connections.

A. All materials used in the construction of a Sewer
Connection from and including the interceptor tank to the sewer
lateral or main 1line shall be the property of the City whether
purchased and/or installed by the applicant or by the City.

5-16 (CW 03/89)
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City Council

Eity of Wasilla 8-19-92

I would like to ask the City of Wasilla to concider giving

a special variance to let us install an on site sewer private
sewer system.On Lot 1 Block 3 Creekside Sub.Per D.E.C.
approval. |

The lot cantains 1.67 acres.It is 300 feet from the house :=tiub

stub out to the main sewer line.Which could cause a problem i
in the length of the run.

Chapter 5.20.020 Use of public Sewer Required.
Mentions that a structue over 150 feet.Is this because

there might be a problem in long runs?

Thank you for your consideration of this problem.

Richard E. Rutledde

374 - 7237



PRELIMINARY SEWER INSPECTION REPORT

PERMIT TYPE <S5 o £ R
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SEWER SERVICE LINE SKETCH 7NCMH§
Show location of septic tank(s), pump basin(s), pump conduit,

control box, service line,main line, and all wells within 200 feet.
Swing tie all distances to permanent markers.

Well Classification: A B o Private X
Size Main Connect depth at main
Type Main Connect depth at stub out

Connect Location

Septic tank size (gal.) /5 DO Type Tank S /£&£

Pump Manufacturer H.P. Head

Minumum depth of bury at top of tank

Minimum opening of manway riser inches.
(Steps are required in manway risers greater than 4 feet.)

Clean out caps installed | | Yes | | wo

Comments

Inspected by: Date




